Sunday, February 20, 2011

Nothing can stop her..

Running? She runs fast..
Cycling? She cycles fast too..

Climbing?...you judge..



Clubfoot kids walk, run, climb, sports normal like any other kids do...

If your kids walks differently, ask you doctor why..keep on finding answer..

8 comments:

Razlan said...

Hi, pleased to inform that Schein (Germany) has a multitude of products specially designed for children with foot conditions, including club foot, sickle foot, adductus foot. Schein in Malaysia is located on the 1st Floor of MidValley Mall. Download the children's shoes catalog at http://www.schein.my/web/

For more info, contact 03 2287 4940

Thank you and hope to assist children with foot condition to enjoy and run free.

Azhar Ibrahim said...

Salam. I was born with left clubfoot in 1983. Saya diceritakan oleh parents saya yang selang beberapa hari, kaki kiri saya dah kena cast. Tak involve apa² operation. Now saya dah berumur hampir 28 and ever since I was 22 kalau tak silap, saya start rasa sakit pada kaki tanpa sebab. Saya tak boleh nak apply pressure pada kaki lantas tak boleh berjalan dan sakit tu berlarutan dari 3 hari ke seminggu kalau teruk.

Rasanya macam kaki patah remuk pun ada, rasa cam dicucuk jarum pun ada and even the slightest touch macam kain jatuh atas kaki pun rasa sangat sakit. Selalunya saya jumpa doktor selepas mampu berjalan (itu pun masih sakit, dalam 3 hari kemudian) dan doktor tak dapat nak sahkan apa² sebab tiada kesan bengkak atau any physical look yang mengesahkan saya sakit.

Documentation on my history of clubfoot dah takde dalam simpanan parents so it's hard to seek proper treatment memandangkan doktor hanya cakap "awak ni badan besar sangat (saya takde la gemuk sangat)", "soft tissue injury", etc. Usually after resting and painkilling injection, saya dah boleh berjalan, itupun sebab efek painkiller yang disuntik (hilang terus rasa sakit selepas sejam).

So I seek your advice or any knowledge on this matter puan if you could share something. By the way, lovely daughter you have there. Thanks.

Ina said...

Azhar,

From my reading, I knew that clubfoot surgery can coz foot stiff when a patient in his 30s..the foot will be stiff while walking, running, or doing any physical activities..


Tapikan Azhar, I'm not a right person to able to answer you since my experience about clubfoot is just 4 years.. Probably you can email to my doctor at Bangkok for his opinion.He can be contacted at ajirasirikul@gmail.com

Cuba you email dia ya..give him details, photos and videos..Good Luck dik!

aslam said...

Hi.... di tempat kami dah cuba practise ponseti method ke atas bebrapa bayi yg alami talipes .Treatent start seawal usia 2 week dan serial casting utk betulkan kecacatan. Alhamdulillah dengan hanya 5-6 kali casting aje dah dapat betulkan dan setakat ni semua bayi tersebut perlu tenotomy dan kami bernasib baik kerna ada pakar/surgeon yg nak cuba teknik ni.Cuma ada sedikit kesukaran dari segi nak dapatkan kasut utk maintain correction position. Ada pun mahal sangat cth Dennis brown.

aslam said...

hi kami dah cuba practise ponseti method ke atas bayi yg alami talipes. Alhamdulliah dgn hanya 5-6 serial casting dah dpt perbetulkan kecacatan. Cuma kami hadapi kesukaran nak dapatkan kasut nak maintain correction position. adapun mahal cthnya denis brown. sbb tu kawan nak cari dermawan yg nak derma kasut.

aslam said...

hi.. kami dah cuba practise ponseti method ke atas bayiyg alami talipes.Alhamdulillah respon sangat bagus hanya dgn 5-6 kali serial casting aje dah dpt betulkan kecacatan.Minor surgeri(tenotomi) juga dilakukan. Namu kita ada sedikit maslah nak dptkan kasut utk maintain correction.Ada pu mahal sangat. So siapa-siapa ada kasut sprti denis brown, AFO dll boleh derma kat saya nak tolong budak-budak ni...

aslam said...

Alhamdulillah.. baru-baru ni aku dapat kontak seorg codinator NGO di bangladesh yg menjalankan satu projek khas utk membantu pesakit talipes menggunakan method ponseti,yg dipanggil projek "WALK FOR LIFE".Mereka menggunakan brace buatan sendiri berpandukan SFAB yang direkomen.Mereka sanggup bekalkan kepada kami dgn harga satu pasang RM 16 sahaja.Mereka telah berjaya merawat bayi dan kanak2 dengan teknik ponseti dan menggunakan brace yg mereka namakan BAngla brace. Harap-harap kat malaysia ni ada NGO yg buat projek murni. Statistik yg aku ada ramai org susah yg alami keadaan ini.

Ina said...

Aslam..

Kat Msia ni nak carik doctor yg practise Ponseti pon susah.Brace tuh utk sustain the correction saje.

Ramai antara kami yg dah ke BKK which we've spent abt RM10k and result guranteed.Klu ada semua local orthopedics boleh treat clubfoot using Ponseti approach n berkesan, I'll be the first person to assist to get the fund for braces pool.

So it's ur job to make sure all orthopedics in Msia treats clubfoot correctly.Then we talk..:D

 
Free counter and web stats