Saturday, September 30, 2017

Persediaan untuk rawatan Ponseti Method

Doctor pakar sendiri confirm anak anda mengalami clubfoot, talipes, ctev whatever they call it.
Yang penting bukan nurse, or bukan org lain yang confirmkan.



Mula2 yg perlu anda lakukan,

1, AMBIL GAMBAR KAKI ANAK DARI PANDANGAN ATAS dan CATAT TARIKH
untuk memudahkan kelak anda perlu membuat perbandingan selepas simen dibuka untuk simen berikutnya.

2. LOG IN GOOGLE, CARIK INFO BASIC MENGENAI CLUBFOOT, BANDINGKAN KAKI ANAK DENGAN GAMBAR DI DALAM INTERNET.
until memudahkan pemahaman mengenai Clubfoot.

3. KENAL PASTI JENIS CLUBFOOT ANAK ANDA DAN TANYAKAN PAKAR MENGENAI RANCANGAN YANG TERBAIK UNTUK ANAK 
lebih memudahkan until mengenal pasti sama ada Pakar Ortho tersebut mempunyai kemahiran mengenai kaedah Ponseti.
Sekiranya beliau ada menyebut tentang SPLINT atau Postero Medial Release PMR iaitu pembedahan yang sancta invasive atau lebih teruk beliau tidak melayan persoalan/pertanyaan anda, saya sarankan anda perlu mencari doctor pakar padetrik Ortho yang lebih baik.
Kalau doctor tersebut tidak mampu nak terangkan, maka beliau bukan doctor yang bagus until merawat anak anda.



4. AKHIR SEKALI, BANYAKKAN BERDOA SEMOGA PERJALANAN RAWATAN INI BERJALAN LANCAR DAN DIPERMUDAHKAN. 
Selain doa, Ibu sertã ayah dan juga keluarga terdekat perlu memberi kata2 positif dan juga kesabaran yang tinggi ketika pemasangan simen, penjagaan simen dan juga keadaan anak ketika bersimen.

Nanti sambung lagi.

Thursday, September 28, 2017

How to prevent relapse?

Honestly, only God knows...

Tapi kita boleh usaha..

what we did?

We prolong bracing time.
As long as our baby tolerable with the bracing time, continue bracing as long as you can.
We maintain 23 hours for 3-4 months, 16-18 hours for for 4 months juga..
Then when Dania starts walking using knee, baru kami pendekkan 12-14 hours..
Meaning night time 10 hours plus 3-4 hours day time during nap time, or whenever she is not fussy.
Then we all continue night time bracing until she is 5 years old.

So don't get too excited bila doctor sure reduced time or discharged bracing time.
Sebabnya, bila kaki dah start stiff, Anak dah biasa tak pakai brace, dah lasak berjalan, nak pakaikan brace balik memang payah,

So masa baby ni lah kita boleh control bracing time dia.
Ni cara saya lah..Dania pernah relapse masa kat HKL.
Nak start all over balik is too painful..

Doctor hanya recommend bila sepatutnya reduce bracing time and also discharged.
Tapi kita boleh je customised.



Dania started bracing when she was 1 year 2 months old. After 5 cast in Bangkok, she starts wearing Mitchell Brace on 6th week of treatment. Kami bawak je kemana aje kami pergi with her brace ON..

Jangan malu dengan anak pakai brace...
TIPS TO PREVENT RELAPSE : PROLONG THE BRACING TIME !!

Tuesday, September 26, 2017

Clubfoot Malaysia 2017 Family Day

Alhamdullilah, we just had our 1st Clubfoot Malaysia Family Day @ Agrotek Garden Resort Hulu Langat. Cantik tempatnya. Air sungai bersih dan jernih, pemandangan kehijauan, dan remote area. Sesuai kalau plan nak buat team building, family day or gatherings.





Enam keluarga participated, 3 new faces and 3 old friends. This time kami decide nak berkumpul sesama kami tanpa kehadiran para doctor.
Sal & family (siap bawak mak & adik), Munna & keluarga comelnya, Syed & Irfan, Nadia & keluarga dan juga Aidilla bersama Ibu dan anaknya Luqman.


We had borak2 santai, minum petang, then continue borak lagi during BBQ night session.




Bercerita pasal clubfoot takkan habis sebab setiap pengalaman itu berbeza but saya hargai members yang data hadir kerana mereka peka dengan perkembangan anak dan ingin mengetahui lagi apakah langkah seterusnya dari segi penjagaan dan do's & don't.

So the next day, kami Anak senamrobik & sukaneka.




Small gathering tapi meriah.
Boleh belek2 kaki dan bincang apa yg perlu diperhatikan sekiraanya kaki tidak berkeadaan baik.
Kalau advise dlm FB or WhatsApp melalui gambar tau video, payah sikit nak tengok betul2.
So join lah kalau ada peluang, kalau kaki anak dah okay, kita kongsi pengalaman.

Tak guna pon jadi pon jadi silent readers..kan berpesan2 until kebaikan lebih bermanfaat?

Till we meet again ..

Sunday, August 13, 2017

Clubfoot Malaysia Family Day - Register now!!


Dear readers,

If you are one of clubfoot parents, please join us Clubfoot Malaysia Family Day 2017!!

Spread the love!!





 
Free counter and web stats